8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell a vastagbélrák szűrővizsgálatáról és kezelési lehetőségeiről

1957
HOZZÁSZÓLÁS:

A vastagbélrák szűrővizsgálattal szűrhető – még a tünetek jelentkezése előtt. Ha már tünetekkel keressük fel az orvost, a has vizsgálatakor többek között ún. rektális vizsgálatot is végez, gumikesztyűvel a végbélen át.

Székletmintából pedig kimutatják a vér esetleges jelenlétét.vastaglbel-belrak-vastagbelrak-daganat-2

További kórházi vizsgálatok végezhetők: szigmoidoszkópia (a végbélen át felvezetett hajlékony, optikával ellátott csővel, a szigmabél vizsgálatára), kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, kolonoszkópia

Mindegyik a tumor esetleges jelenlétét kutatja a vastagbél különböző szakaszain.

Endoszkópia alkalmával szövetmintavétel is történik (biopszia). Ha az előzőek rákos daganatot igazoltak, CT felvételekkel tisztázható a rák előrehaladottsága és hogy esetleg más szervekre átterjedt-e már.

A VASTAGBÉLRÁK SZÚRÉSE

A szűrővizsgálatok segítségével a vastagbélrák korán felismerhető. Az USA-ban 50 éves kor felett rutinszerűen alkalmazzák a székletből történő vérkimutatást szűrővizsgálatként. Az orvosok véleménye megoszlik erről a vizsgálatról, mivel magas a hamis pozitív leletek száma: a székletben a vér ugyanis más, nem daganatos okból is jelen lehet. Ismert családi halmozódás esetén a vastagbéldaganat korai kiszűrése céljából ajánlatos a rendszeres kolonoszkópia.

HOGYAN TÖRTÉNIK A KOLONOSZKÓPIA?

A beavatkozás előtti napon a belek kiürítése céljából hashajtást végeznek. A vizsgálat előtt a beteg megnyugtatására idegcsillapító vagy érzéstelenítő szert adhatnak intravénásán.

A kolonoszkóp hajlékony, vékony száloptikás cső, amelyet a végbélen át felvezetnek, és így a teljes vastagbél átvizsgálható.

Az optika képeket közvetít, ezeket monitorra vetítik, a (gasztroenterológus) szakember közben úgy vezeti az eszközt, hogy lehetőség szerint mindent megtekinthessen a bélben. További vizsgálat céljára szövetmintát is vehet.

Számos ázsiai országban az embereknek még természetközelibb az életvitelük, és a rostokban gazdagabb étrend védelmet nyújt a vastagbélrák kialakulásával szemben.

Kezelési lehetőségek

Ha igazolódik a vastagbélrák, az egyetlen lehetséges gyógymód a károsodott bélszakasz sebészi eltávolítása, minél korábbi stádiumban. Az érintett bélszakaszt a sebész műtétileg kiveszi, és a két „szabadon maradt” véget összeilleszti.

Ez legtöbbször megoldható a bélen belül, de előfordul, hogy a belet ki kell varrni a hasfalra, és ekkor a szabadba nyílik, ide (egy felhelyezett zsákba) ürül a széklet. Ez az ún. kolosztómia vagy sztómaképzés, ami lehet ideiglenes, de végleges is. Ha lehetséges, akkor az ideiglenes sztómát megszüntetik, és összevarrják, újraegyesítik a beleket egy második műtétben.

Ha a tumor csak a belekre terjedt ki, akkor a műtét utáni 5 éves túlélés több mint 90%-os, tehát igen jó arányú. Ha már átterjedt a környéki nyirokcsomókra, akkor lényegesen rosszabbak a túlélési esélyek.

Az utóbbi években már vannak bizonyos kemoterápiás eredmények is, de még mindig a sebészi beavatkozás a legsikeresebb. Minél korábban végzik el a műtétet, annál jobbak a túlélés esélyei.

Rendkívül hosszú idő telhet el addig, amíg először felkeresik az orvost a bélpanaszokkal. Ha a vastagbélrák jellegzetes észleli bárki – azonnal forduljon orvoshoz!

1957
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]